7 sfaturi: ce funcționează cu adevărat pentru a susține imunitatea
Fluctuațiile bruște de temperatură și mai mulți oameni în interior înseamnă o mare provocare pentru sistemul tău imunitar în lunile de iarnă. Pentru ca tu să nu fii predispus la boli și să te simți bine atât fizic, cât și psihic, trebuie să ai grijă de asta. Care este cel mai bun pentru imunitate și cum să o întăriți? Oferim sfaturi în articol.
Ce este imunitatea?
În termeni simpli, este capacitatea de apărare. Sistemul imunitar poate recunoaște diverse substanțe străine și formează un fel de scut care protejează organismul uman din exterior de agenții patogeni periculoși, dar și de influențele negative din interiorul organismului (de exemplu, celulele moarte). Imunitatea este strâns legată de alte sisteme și afectează multe funcții ale corpului. Dacă sistemul imunitar este slăbit, o persoană este mai susceptibilă la diferite boli.
Imunitatea specifică și nespecifică
Imunitatea nespecifică sau înnăscută este cea cu care o persoană este deja născută și care este condiționată genetic. Imunitatea specifică se formează numai după naștere prin învățarea recunoașterii antigenelor cărora le creează anticorpi. Forma sa poate fi și vaccinare.
Ceea ce slăbește imunitatea
- vreme rece,
- deshidratare și malnutriție sau obezitate,
- stres și oboseală fizică și psihică,
- stil de viață nesănătos,
- lipsa de vitamine și minerale.
Femeile în vârstă de 60 de ani se confruntă adesea cu o imunitate slăbită. Capacitatea de apărare a organismului scade și ea odată cu vârsta.
SFAT: Aflați cum să preveniți stresul. În acest fel, vei evita o serie de impacturi negative pe care le aduce.
Simptome ale imunității reduse
- Susceptibilitate la infecții și alte boli,
- oboseală și epuizare,
- vindecarea afectată a rănilor,
- probleme ale pielii,
- lipsa poftei de mâncare.
7 sfaturi pentru a crește rapid imunitatea
Dar imunitatea slăbită? Cel mai bine o poți întări schimbându-ți stilul de viață. Limitați fumatul și consumul de alcool. Vă aducem și alte sfaturi care vă pot ajuta să vă întăriți imunitatea.
1. Minerale și vitamine pentru întărirea imunității
Ce vitamine sunt cele mai bune pentru stimularea imunității? Vitaminele C și D sunt probabil cele mai importante. La fel de importantă este vitamina A, B sau E care are efecte antioxidante. În ceea ce privește mineralele, zincul este cheia pentru imunitate, urmat de seleniu. Suplimentați vitamine și minerale prin suplimente nutritive. În oferta de vitamine pentru întărirea imunității veți găsi și populara ciupercă de stridii.
2. Somn sănătos
Un somn de calitate suficient este esential pentru buna functionare a organismului. Achiziționați o pernă anatomică, saltea medicală și pături cu tratament anti-acarieni. Înainte de a merge la culcare, limitează efectul luminii albastre de la ecrane și aerisește bine camera. Dacă suferiți de insomnie, încercați să vă schimbați obiceiurile de somn.
3. Alimentație variată și echilibrată
Includeți alimente bogate în minerale, vitamine și acizi grași esențiali în dieta dumneavoastră. Răsfățați-vă cu o mulțime de fructe, legume, leguminoase, produse din cereale integrale, precum și nuci și semințe. Dieta ar trebui să conțină un raport echilibrat de proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Încercați și alimente fermentate, cum ar fi varza murată sau kimchi. Evitați băuturile carbogazoase cu cofeină sau conținut ridicat de zahăr. În schimb, bea apă plată sau ceaiuri din plante.
4. Mișcare regulată
Activitățile de mișcare aduc multe beneficii nu numai pentru sănătate. Aflați de ce mișcarea este bună. Nu trebuie neapărat să fie un antrenament de nivel superior, chiar și o jumătate de oră de mers într-un ritm mai alert pe zi este suficientă. În loc să luați liftul, mergeți singur la podea. Dacă îți place un sport, fă-ți timp pentru el în calendarul tău.
SFAT: Experții recomandă și călirea. Chiar și un duș de 90 de secunde în fiecare zi este suficient.
5. Întărirea imunității într-un mod natural
Mulți oameni nici măcar nu pot mânca ierburi. Mizați pe ceaiuri din plante sau tincturi. Printre cele mai bune remedii cu efect antibacterian se numara nasturtium mai mare. Extractul din semințe de grepfrut este eficient și împotriva virușilor. Echinacea sau ginsengul susțin și imunitatea.
6. Superalimente
Nu doar plantele medicinale ajută, ci și gustările etichetate ca superalimente, care și-au primit numele datorită conținutului ridicat de substanțe benefice sănătății. Aceasta include, de exemplu, cătină, goji sau chlorella. S-ar putea să fii surprins că printre ele se numără ghimbirul, usturoiul sau ceapa.
7. Un microbiom sănătos
Imunitatea este foarte strâns legată de funcționarea corectă a sistemului intestinal. Până la 70% din celulele imunitare se găsesc în intestine. Microbiomul intestinal este influențat de genetică, dar și de dietă sau medicamente. Trebuie consumate suficiente fibre pentru o funcționare adecvată a intestinului. Din când în când, este recomandabil să apelați la prebiotice și probiotice, mai ales dacă luați antibiotice.
Ai grijă de sănătatea ta
Nu aștepta ca sistemul tău imunitar să scadă și ai grijă de el preventiv. Vei vedea că o răceală nu te va doborî. La fel ca corpul tău, ai grijă de sănătatea ta mintală, lasă-ți timp să te odihnești și să faci ceea ce îți place. Dacă suferiți des de diverse boli sau dacă nu vă simțiți bine, mergeți la medicul dumneavoastră, care vă va examina și eventual vă va trimite la imunologie, unde puteți afla mai multe despre starea dumneavoastră de sănătate.
Saltea ortopedică UNIZDRAV ALFA
Saltea înaltă foarte confortabilă din spumă elastică BIO.
P3020
Pernă ortopedică din bambus
O pernă ortopedică este folosită pentru a preveni, atenua bolile sau leziunile coloanei cervicale prin asigurarea poziției corecte a acesteia.
P2557
Pernă UNIZDRAV ERGO VISCO
Perna anatomică medicală este realizată din spumă elastică cu memorie VISCO de înaltă calitate.
P3018
Termometru Bluetooth infrarosu fără contact
Termometru fără contact cu senzor infraroșu și interfață Bluetooth pentru măsurarea fiabilă a temperaturii corpului uman și a obiectelor.
P4310