Cum să ții stresul sub control
Stresul este un mecanism de apărare care stimulează corpul și mintea să performeze mai bine și ajută individul să depășească situațiile dificile. Dar nu trebuie să fie multe. Când există prea mult stres și durează foarte mult timp, tinde să saboteze performanța și, prin urmare, ar trebui să vă familiarizați cu tehnici și sfaturi care vă vor ajuta să îl gestionați.
Tipuri de stres
După durata și impactul asupra organismului uman, distingem între stresul pe termen scurt și cel pe termen lung.
Stresul pe termen scurt - eustress
Stresul pe termen scurt este rezonabil de util, vă poate duce la o performanță mai bună. Un bun exemplu este stresul înainte de un examen. În pregătire, reprezintă motorul de conducere - ți-e frică că vei eșua, așa că înveți. După promovarea examenului, stresul încetează și te calmezi din nou.
Stresul pe termen scurt este cauzat și de evenimente neplăcute ale vieții, cum ar fi decesul în familie, divorțul sau pierderea locului de muncă. Majoritatea factorilor de stres de acest tip se vor estompa în timp și viața va reveni la normal. Când nu, stresul pe termen scurt devine o versiune mai rea, cronică.
Stresul cronic - suferință
Stresul cronic este cauzat de efortul mental pe termen lung. Este adesea legat de presiunea de la școală, familie sau serviciu. Afectează negativ atât starea psihologică, cât și starea fizică. Dezvoltă probleme psihologice precum anxietatea și depresia . Suprimă abilitățile de reproducere, irită digestia, crește tensiunea arterială și înrăutățește imunitatea. Organismul este mai puțin rezistent la influențele externe și este mai susceptibil la dezvoltarea infecțiilor virale și bacteriene.
Cum să recunoști că ești stresat
Stresul se caracterizează prin dezechilibru psihologic. Ești iritabil, trist, negativ și ușor de înfuriat. Insomnia, pierderea energiei și a apetitului de viață este, de asemenea, un fenomen frecvent însoțitor. Stresul se poate reflecta și în plan fizic și se manifesta prin dureri de cap, dureri de stomac, presiune pe piept sau dificultati de respirație.
Cum să scapi de stres
Următoarele sfaturi sunt potrivite în special pentru gestionarea stresului intens pe termen scurt.
- Găsește-ți factorii de stres. Gândește-te la ce anume te stresează și încearcă să găsești cauza. Aceste constatări vă vor ajuta să le gestionați.
- Pune lucrurile în ordine. În haos și dezordine, simți că nu știi unde să sari mai întâi, cu ce să începi și cât de mult ai de făcut de fapt. Scrieți o listă cu lucruri de făcut. Creați un program și începeți cu lucrurile importante. Amânați activitățile mai puțin importante pentru mai târziu. Nu vă solicitați în exces, astfel încât să nu fiți dezamăgiți că nu puteți ține pasul.
- Spune la revedere amânării . Fugirea de sarcini neplăcute nu le va rezolva și nici nu vă va oferi ușurare pe termen lung. Amânarea te va face să te simți mai rău. Dacă aveți o sarcină dificilă în fața dvs., împărțiți-o în sub-sarcini. În acest fel, treptat, vă îndreptați spre obiectiv.
- Evitați întârzierea . Când nu poți ține pasul, ești stresat. Și nu contează dacă întârzii la serviciu, la o vizită sau ai un termen limită la predarea sarcinilor. Planificați-vă activitățile cu o marjă, veți fi mai calm, iar atunci când apare o problemă, veți putea în continuare să vă recuperați.
- Nu-ți face griji pentru lucrurile pe care nu le poți controla. Concentrează-te doar pe ceea ce poți face ceva.
- Pregătește-te cât poți de bine. Daca ai în față un interviu, un examen sau o cursa, devotează-te conștiincios pregătirii. Vei fi mai calm și vei performa mai bine = vei evita stresul suplimentar.
- Dormi. Când ești lipsit de somn, ești mai puțin capabil să reziste la stres. Și, prin urmare, răsfățați-vă cu un somn ideal de 8 ore pe zi. O saltea de înaltă calitate și o pernă cu formă anatomică vă vor ajuta în acest sens.
- Răsfățați-vă cu exerciții fizice regulate. Din punct de vedere istoric, stresul a servit la pregătirea pentru luptă sau fuga, adică pentru o reacție fizică. După ce am făcut una sau alta, a fost un calm. Probabil că nu te vei certa cu șeful și nici nu vei fugi de el, dar alergarea în parc, exercițiile pe minge de gimnastică sau munca intensivă în grădină va funcționa la fel de bine.
- Relaxați-vă. Faceți o baie fierbinte, citiți o carte, încercați meditația, de exemplu, sau stați și observați împrejurimile.
- Mănâncă și bea sănătos. Vitaminele, mineralele și antioxidanții susțin imunitatea, care este redusă de stres
Deși aceste tehnici te vor ajuta să atenuezi consecințele stresului cronic, vei scăpa de el abia după ce vei înlătura cauza care îl provoacă. Schimbările majore ale vieții sunt adesea asociate cu aceasta, iar o vizită la un specialist vă poate ajuta cu ele.
Aparat de masaj Zepter Hyperon HM-1
Masajul blând dar eficient îmbunătățește fluxul sangvin reducând oboseala și durerea musculară, generând o stare de bine.
P3122
Aparat de masaj cu infraroșu BEURER MG 40
Aparat cu mâner ajustabil cu funcții pentru masaj prin vibrații și caldură infraroșie.
P0108
Ochelari cu gel pentru relaxare
Ochelarii de relaxare cu gel sunt un ajutor rapid pentru atenuarea durerilor de cap, migrenelor și relaxare. Recomandat după intervenția chirurgicală a pleoapelor.
P2588