
Cum să scapi de artroză
Durerea, rigiditatea articulațiilor și mobilitatea limitată - acestea sunt câteva dintre simptomele osteoartritei. Este o boală degenerativă a articulațiilor care afectează semnificativ calitatea vieții. Nu poate fi vindecată, dar există modalități de a încetini progresia bolii și de a calma durerea. Aflați ce funcționează pentru osteoartrita și ce poate oferi o ușurare.
Ce este artroza?
Osteoartrita este una dintre cele mai frecvente boli ale articulațiilor, afectând până la 80% din populația de peste 50 de ani. Este o boală degenerativă a articulațiilor cauzată de uzura cartilajului articular. Devine treptat mai aspru, mai subțire și în cele din urmă dispare - are loc o pierdere a fibrelor de colagen care nu sunt capabile să se regenereze. Articulațiile se deformează, pierzându-și flexibilitatea și rezistența. Boala afectează și oasele adiacente și țesuturile moi.
Artrita vs. osteoartrita
Simptomele artritei și osteoartritei sunt foarte asemănătoare, dar sunt două boli diferite. După cum am menționat mai sus, osteoartrita este cauzată de presiunea pe termen lung și suprasolicitarea ulterioară, ceea ce duce la schimbări și distrugere treptată. Artrita, pe de altă parte, este o boală inflamatorie a articulațiilor de origine atât infecțioasă, cât și neinfecțioasă.
Factori de risc și cauze ale osteoartritei
Există o serie de motive. Anterior, principalul motiv era considerat a fi uzura cartilajului articular din cauza îmbătrânirii. În prezent, aceasta este considerată doar una dintre cauze. Artroza poate fi împărțită în primară și secundară. În osteoartrita primară, cauzele nu sunt în întregime clare și sunt mai probabil să fie predispoziții ereditare sau obezitate. Este mai probabil ca osteoartrita secundară să fie cauzată de leziuni, defecte de dezvoltare, unele boli metabolice, boli endocrine sau boli inflamatorii ale articulațiilor.
Persoanele în vârstă, persoanele supraponderale sau obezi, sportivii care pun o presiune excesivă asupra articulațiilor, persoanele cu mișcare unilaterală, dar și cu lipsă de mișcare, persoanele cu postură proastă, deformări articulare sau cei care au suferit o accidentare sau o intervenție chirurgicală la articulații sunt mai expuși riscului de osteoartrită.
Care sunt simptomele osteoartritei?
Simptomele osteoartritei variază și depind de stadiul bolii și de ce parte a corpului este afectată. Poți suferi de osteoartrită incipientă de câțiva ani și nici măcar să nu știi despre ea, deoarece este adesea foarte subtilă la început.
Cum să recunoști osteoartrita
- Dureri articulare și umflături
- Roşeaţă
- Dureri musculare
- Probleme cu mișcarea
- Rigiditatea articulațiilor
- Sensibilitate la frig
Osteoartrita este adesea diagnosticată la nivelul articulației genunchiului sau șoldului , urmată de umăr și încheietură. Cu toate acestea, este posibil să aveți și osteoartrita a coloanei cervicale, a gleznei sau a degetului mare.
Tratamentul artrozei
Baza este un diagnostic corect. De obicei, medicul examinează articulația dureroasă folosind raze X, imagistică prin rezonanță magnetică sau ultrasunete și poate, de asemenea, să solicite analize de sânge, mai ales dacă se suspectează inflamația. Tratamentul poate fi farmacologic (medicamente precum tablete, geluri, creme, nutriție articulară), nefarmacologic (exerciții și kinetoterapie) și chirurgical dacă cele două anterioare nu sunt suficiente.
Dar osteoartrita?
Cel mai important lucru în tratamentul osteoartritei este cooperarea pacientului. Un kinetoterapeut instruit va recomanda exerciții care vor întări mușchii din zona afectată fără a exercita o presiune excesivă asupra articulației afectate.
- Exercițiile regulate sunt cheia. Când faceți exerciții, acordați atenție tehnicii corecte a exercițiilor individuale și nu săriți peste încălzire sau întindere înainte și după exercițiu. Atenție la mișcarea unilaterală. De exemplu, yoga sau înotul sunt recomandate.
- Persoanele supraponderale trebuie să își reducă greutatea corporală pentru a ameliora articulațiile rigide și pentru a evita efortul inutil asupra lor.
- Este ideal să ajungeți la dispozitive protetice, cum ar fi inserții de pantofi ortopedici, orteze sau bastoane.
- Compresele calde și reci pot ajuta și ele.
- Merită, de asemenea, să folosiți ierburi pentru osteoartrita, cum ar fi nădejdea, mesteacănul, păpădia, coada-calului, căpșunul, vergeaua de aur, urzica, fructele de soc, măceșul, echinacea sau nasturtium.
Cum să scapi de artroză
Din păcate, medicina modernă nu poate vindeca complet osteoartrita. Tratamentul poate încetini boala, ameliora simptomele și poate preveni progresia ulterioară a bolii. Este întotdeauna bine să începeți cu prevenirea. Acordați atenție unui stil de viață sănătos, faceți exerciții regulate și mâncați sănătos. Încercați să mențineți o greutate rezonabilă și puteți lua, de asemenea, suplimente alimentare care susțin sănătatea articulațiilor. Dacă aveți simptome de osteoartrită, nu întârziați vizita la medic și abordați problemele devreme, astfel încât să vă puteți deplasa fără restricții cât mai mult timp posibil.
Branțuri de gel cu suport longitudinal pentru arc
Branțuri de gel din silicon de înaltă calitate care absorb efectiv șocurile chiar și în timpul activităților fizice solicitante.
P2712