Dureri de șold: cum apar și ce trebuie făcut
Durerea de șold este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, pe care toată lumea se va întâlni de cel puțin câteva ori în viață, așa că este bine să știi cum te poți ajuta acasă și când să apelezi la ajutor profesional de la un medic sau kinetoterapeut. .
Când apare durere de șold
Lombalgia sau durerea de șold înseamnă suprasolicitarea spatelui, care susține capul și întregul trunchi și este, de asemenea, locul în care greutatea acestora este transferată la nivelul membrelor. Este o secțiune foarte încărcată care are nevoie de sprijinul mușchilor din jur. Dacă nu este acolo sau dacă mușchii sunt supraîncărcați, apare un blocaj dureros, care paralizează o persoană și o poate scoate din funcțiune pentru câteva ore, zile sau chiar săptămâni.
Care sunt cauzele durerii de șold?
Cele mai frecvente cauze ale durerii la nivelul coloanei vertebrale lombare includ:
- supraponderali semnificative, obezitate,
- predispoziții genetice,
- vârsta, uzura vertebrelor apare odată cu creșterea anilor,
- lipsa de mișcare
- activitate fizică necorespunzătoare (sport),
- munca manuală grea,
- sarcina, menstruația.
Există mai multe tipuri de dureri de șold
Durerea de umăr are două forme. Poate fi cronică (ușoară, dar pe termen lung), dar și acută. Durerea ușoară în umeri este adesea rezultatul unui stereotip de mișcare incorectă, al unei ergonomii inadecvate a muncii. Apare și la femeile însărcinate și la femeile care au menstruație.
Ergonomie necorespunzătoare la locul de muncă
Durerea este cel mai des întâlnită de persoanele care lucrează multe ore pe zi la computer. În acest caz, este suficient să ajustați locul de muncă și durerea va dispărea treptat. Este vorba în primul rând de reglarea poziției monitorului , scaunului, tastaturii și mouse-ului în așa fel încât să te oblige să stai într-o poziție verticală, chiar și atunci când te apuci de treabă. Puteți citi mai multe despre ergonomia lucrului la computer în articolul următor.
Șoldurile devin ocupate chiar și în timp ce stau îndelungat . Dacă nu o poți evita, folosește o centură de întărire pentru talie.
Dureri de șold în sarcină
În timpul sarcinii, femeile se îngrășează relativ repede, burtica și sânii le cresc, din această cauză postura lor se schimbă și există suprasolicitare și durere la nivelul coloanei lombare. De vină sunt și modificările hormonale care relaxează ligamentele și structurile musculare.
În timpul sarcinii, o femeie trebuie să aibă grijă, să nu ridice obiecte grele, să poarte pantofi confortabili, să se concentreze pe plimbări frecvente și pe șezut adecvat (nu încrucișează picioarele, ține ambele picioare pe pământ, folosește un suport lombar ). O centură de sarcină va ușura, de asemenea, tensiunea spatelui.
Combinația de durere în abdomenul inferior și șolduri apare adesea chiar și în timpul menstruației. În acest caz, durerea dispare de la sine după câteva ore sau zile.
Boală
Dacă durerea din zona lombară este asociată cu disconfort în timpul urinării, creșterea temperaturii, hipertensiune arterială, dureri abdominale, slăbiciune generală și alte simptome, este necesară o vizită la medic , în cazuri extreme poate fi nefrită . Durerea în zona șoldului poate fi cauzată și de boli ale intestinelor, vezicii biliare sau pancreasului.
Blocajul rahidian lombar acut
Spre deosebire de tipurile anterioare , blocajul lombar acut este cu adevărat paralizant. Apare mai ales într-un loc specific și este cauzată de supraîncărcarea musculară sau de ieșirea unui disc. O cauză comună este activitatea fizică excesivă sau inadecvată, cum ar fi ridicarea de obiecte grele într-o rotație.
Ce să faci pentru durerea de șold
Căldură uscată
Căldura uscată este folosită pentru a relaxa o coloană lombară rigidă. Scopul este de a încălzi profund mușchii, astfel încât să se relaxeze. Pentru aceasta, este necesar să încălziți zona afectată la 40 până la 60 ° C timp de cel puțin 10 minute. Puteți folosi un prosop călcat învelit în folie, care va izola căldura din interior. Pungile de gel , pe care le încălzești în apă fierbinte, sau o pătură electrică sunt o opțiune mult mai confortabilă. Doar conectați-l la priză, setați temperatura și bucurați-vă de căldura plăcută.
Analgezice fără prescripție medicală
În faza acută, puteți lua unul dintre medicamentele fără prescripție medicală pentru dureri de spate , dar rețineți că acest lucru este doar temporar și trebuie să căutați cauza. Medicul sau farmacistul vă vor sfătui cu privire la alegerea medicamentului.
Masați punctele de declanșare
Simțiți singur zona dureroasă sau întrebați pe cineva apropiat și căutați puncte (bile) întărite numite puncte declanșatoare care sunt dureroase. Apoi încercați să le masați. O tehnică eficientă este înșurubarea (mișcări de rotație). Apăsați punctul întărit cu degetul și rotiți.
Exercițiu împotriva durerilor de spate
Exercițiile fizice vor ajuta, de asemenea, să slăbească șoldurile. Poziția de eliberare este așa-numita „broască” , atunci când te întinzi pe burtă și îți tragi genunchiul la piept , stai în această poziție atât timp cât vrei. De asemenea, grozavă este și poziția de yoga „cobra”, în care te întinzi pe burtă, te sprijini pe antebrațe sau pe brațele întinse și respiri .
Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu funcționează după câteva ore sau zile, consultați medicul sau kinetoterapeutul.
Cel mai bun tratament este prevenirea
Durerea de șold nu apare de obicei peste noapte, este adesea o suprasolicitare pe termen lung și un stereotip de mișcare incorectă. Cu alte cuvinte, poți spune că te plimbi cu un ulcior de apă atât de mult încât ți se smulge urechea.
Prin urmare, aveți grijă de suficientă mișcare și de o ergonomie adecvată. Când simți chiar și o ușoară durere de spate la serviciu sau în timpul sportului, cel mai bine este să te ocupi de ea cu un kinetoterapeut.
Blocajele coloanei cervicale sunt adesea asociate cu o ergonomie proastă, citiți ce să faceți.
Mașină electrică UNIZDRAV MiniCar
Mașina electrică cu trei locuri oferă o conducere dinamică fiabilă din punct de vedere economic și ecologic. O alegere ideală pentru cei care caută un vehicul compact și practic pentru mișcările rapide de zi cu zi, indiferent de vreme.
P4295
Pernă cu apă caldă cu ambalaj, 2l
Un instrument cu nervuri longitudinale care accentuează senzația de căldură.
P1604
Scuter electric cu trei roți UNIZDRAV MiniCar
Un scuter electric cu trei locuri, cu acoperire completă și dotări variate în dimensiuni practice compacte, potrivită nu numai pentru seniori și persoane cu mobilitate redusă, ci pentru toți cei care își doresc un vehicul compact și practic pentru mișcările rapide de zi cu zi, indiferent de vreme.
P4280
Dispozitiv relaxare pentru spate UNIZDRAV PRO
Un dispozitiv ergonomic pentru spate cu puncte de presopunctură și un mâner rotativ pentru reglarea lină a înclinației va ajuta la durerile de spate, la curbura coloanei vertebrale și la menținerea unei poziții corecte.
P4302